Litt historie om Cattleya

Publisert av Anne Lise Nevøy den 01.04.18. Oppdatert 02.04.18.

Litt historie om Cattleya

 

I begynnelsen av 1800 tallet, nærmere bestemt i 1818, fikk engelskmannen  og hobbygartneren  William Cattley en levering tropiske planter fra Brasil.

Emballasjen var merkelig stiv og besto av en « plante» bestående av en tørr stamme med innskrumpet bulber og store blader.

Han tok vare på «emballasjen» plantet og vannet den og planten  livnet til og trivdes. Etter en tid,først i 1824, dannet det seg blomsteranlegg som igjen utviklet de første knoppene.  Stor var Cattleys forundring da blomstene sprang ut. Vakre , store, rosa blomster med en intens farget, trompet-formet leppe.

 

Orkideen ble videresendt til den eminente orchiodologist ( ! ) dr. John Lindley. Han beskrev planten, og til ære for finneren fikk orkideen slektsnavnet ( artsnavn)  Cattleya labiata autumnalis ,etter personen som først oppdaget den.

 

Navnet på en orkide består flere  ord, først slektsnavnet og deretter beskrivende ord –her labiata autumnalis.

Leppen var veldig framtredende hos denne typen orkide, derfor labiata.Beskrivelsen autumnalis fordi planten var funnet om høsten.

 

Det finnes etterhvert mange farge variasjoner av Cattleya labiata, feks. en hvit variant som blir beskrevet som Cattleya labiata var.alba.

I mange år var dette eksemplaret det eneste kjente bevis på artens eksistens inntil 1842, hvor en kjent botaniker, Hartweg, fant planten i Ecuador og fikk levende planter sendt hjem til England.