Vi er på nok et besøk hos Leif i Sandnes.
Det er alltid spennende å se i drivhuset til Leif Raugstad. Denne gangen fokuserer vi på en av hans lidenskaper, Coelogyne. Drivhuset til Leif er delt i to forskjellige soner, en del for varmt voksende orkideer, som for eksempel Vanda og en del for de plantene som skal ha middels temperatur.
Coelogyne flaccida
Leif viser oss rundt og det er ikke vanskelig å forstå at han er fasinert av disse orkideene. Han forteller at de fleste plantene er samlet over år , en del har han kjøpt på importer som foreningen har arrangert og en del har han kjøpt på forskjellige utenlandsreiser. Dette er planter som sjelden finnes i norske gartnerier og planteutsalg, og begeistringen er stor når orkideene blomstrer!( og det gjør de ofte)
En av fordelene med å være tilsluttet foreningen, er at en da får mulighet til å kjøpe eller bytte planter med andre medlemmer. Selv om de fleste samlere ofte ønsker store, frodige planter, er det nødvendig å dele arter som bli veldig store som for eksempel Cymbidium og de største artene av Coelogyne. Planten til venstre er et eksemplar av C. pandurata. "Morplanten" av denne orkideen tilhører en annen av foreningens medlemmer. Etter noen år med god dyrking og godt stell, var planten blitt så stor at den ble delt i tre eller fire deler. Noen av oss var så heldige å få kjøpt en del, som nå er i full blomst!
Coel. Lime Bay
Hvordan steller du Coelogynene dine, spør vi Leif.
Han forteller om at han bruker balansert gjødsel, 20-20-20 ca. en gang i uka. De orkideene som skal ha varme forhold som Coel massangeana, Coel. pandurata og Coel dayana får høy fuktighet fra en tåkespreder. De kan greie temperaturer opp mot 32 grader, dersom det er god ventilasjon. De andre Coelogynene som skal ha middels temperaturer, blir gjødslet på samme måte, men blir ikke vannet like ofte. Disse har også behov for god ventilasjon.
Leif har også prøvd å dyrke kaldtvoksende Coelogyner som for eksempel Coel. cristata , men han ivrer nok mest for dem som vokser i den varme delen av drivhuset.
Bildet til venstre er av en Coelogyne aspirata og dyrkes av foreningens nestleder, Marianne Bratteteig. Denne står i hagestua hennes og får ikke spesielt stell, forteller hun. Marianne flytter de fleste av sine orkideer " ut på ferie" på terrassen om sommeren. Hun husker å ta dem inn igjen når skolen begynner, forteller hun.
Her et bilde av Marei Karge, vår samarbeidspartner i Karge Orchideen. Hun holde på et prakteksemplar av Coelogyne rottchussenii.
Litt generelt om Coelogyne:
Det finnes over 100 forskjellige arter av Coelogyne. De har sine opprinnelige voksesteder i områder rundt Asia og vokser helt fra kystområdene til ca. 2000 meter over havet i områdene rundt Himalaya. Det sier seg selv at temperaturer og fuktighet kan variere enormt. De kaldt voksende artene, som C. cristata, kommer opprinnelig fra de kjølige, fuktige delene av Himalaya. De trenger lite vann gjennom vinteren, fordi de har store bulber som sørger for tilstrekkelig opplagsnæring.
Min erfaring: Jeg setter mine kaldtvoksende Coelogyner i et kaldt soverom eller en kald del av drivhuset om høsten.De henges opp under taket for å få mest lys, og vannes ikke fra november til januar. Da får de litt vann om gangen, til jeg ser ny vekst eller knupper. Da starter forsiktig gjødsling. Når frosten er over, henges plantene på den innerste delen av klessnora mi( for ikke å være i veien) og de får godt med gjødsel og vann helt til høsten er over. C. cristata MÅ ha kalde forhold for å indusere blomstring. De greier seg med temperaturer helt ned til 5 grader om vinteren.
Arter som trenger middels temperaturer, egner seg godt for vindusdyrkning eller kan trives i ei hagestue. Mine planter som for eksempel: speciosum eller hybrider som Lime Bay, vokser nordvendt og holdes lett fuktige. De trenger god ventilasjon og ikke direkte sol. Her blomstrer de lange perioder om gangen.
Varmekrevende Coelogyne dyrkes i drivhus eller i ei varm hagestue.
Coelogyne cristata.