Om å etablere importplanter

Publisert av Anne Lise Nevøy den 12.03.18. Oppdatert 02.04.18.

Om å etablere importplanter

 

Tekst: Øyvind Lykkenborg.

 

Informasjonen på denne siden er nyttig for alle med tropiske orkideer!

 

Grå og hutrende dager. Drømmen om eksotisk blomsterprakt i vinduskarmen. Orkideimporter – billige planter og mye interessant å velge mellom. Skal jeg ta sjansen og melde meg på NOFs fellesbestilling? Mange medlemmer teller sikkert på sine grønne fingrer. Det er visst vanskelig å få alle plantene til å trives... Andre medlemmer ser fram mot å få nye og spennende planter på blomsterbrettet. Denne lille artikkelen handler om at ventetiden må brukes til mer enn åndelige forberedelser! Suksessen kommer ikke helt av seg selv, dessverre.

 

Trinn 1: Små, grå hjerneceller aktiveres

 

Det enkelte planteslag har brukt mange millioner år på å tilpasse seg et bestemt miljø. Planten vil nødig rikke seg av flekken. Det er slett ikke likegyldig om den får de fleste røttene skåret av, blir badet i insektmiddel, tørket ut før transport, pakket lagvis i en kartong og sendt to tusen mil nordover med British Airways. Vann- og næringsreserver i psevdobulber eller tykke blader er til hjelp, likeså at transporten ikke tar mange dagene. Men etter at planten er befridd for lag med avispapir og atter får vederkvegende lys på klorofyllet, må den tilpasse seg nye omgivelser. Noe enhver plante (ifølge sin konservative natur) misliker. Også orkideer skriker etter hjelp!

Her bør nevnes at det er helt nødvendig å tørke ut plantene før forsendelse. Hvis plantene er saftspente ved pakning, vil de transpirere mer gjennom vidåpne bladporer, luftfuktigheten i kartongen blir altfor høy og en risikerer rask utvikling av muggsopper med planteråte som gruelig resultat.

 

Trinn 2: Førstehjelp

 

Planten har ikke røtter som kan hjelpe til med raskt, nytt vannopptak. Det betyr at planten først er utenfor livsfare idet den har anlagt nye røtter! Dette tar tid, og i mellomtiden må en forsøke å hindre ytterligere uttørking. Tiltakene retter seg noe etter planteart. Hvis planten har tykke blader eller saftspente psevdobulber, vil den klare seg i lang tid uten vanntilførsel. En kan antakelig nøye seg med å potte planten og holde den i halvskygge slik at direkte solbestråling og oppheting ikke tørker den ut. Daglig dusjing av bladene vil hjelpe, men pass på at vann ikke blir stående i bladhjørner eller kroner.

De mer tynnbladede artene kan trenge større oppmerksomhet. Hvis planten ved mottak er tydelig uttørket, må en prøve å erstatte vannet hurtigst mulig. Et gammelt råd er å legge plantene enkeltvis i fuktig avispapir noen døgn. De må etterses hver dag. Høy luftfuktighet innebærer alltid fare for oppbløting av planten og soppangrep! Fjern plantedeler som ser ut til å være skadde eller på kanten til å råtne.

 

Trinn 3: Stell de første ukene

 

Når plantene virker spenstigere, pottes de i lett fuktet kompost. Det kan hjelpe bra med en hette av plast trukket over plante og potte. Hetten må det klippes hull i slik at det blir tilstrekkelig luftsirkulasjon. Ta hetten av hver dag, vreng den og rist av kondensvann. Planten kan ha godt av en times lufttørking daglig. Det er tilstrekkelig høy luftfuktighet og ikke iherdig vanning av komposten som hjelper planten. Luftfuktigheten gir livshjelp, mens tørste oppmuntrer til å anlegge nye røtter! En plante som står for kaldt, trenger lite vann og gidder knapt sette røtter. Orkideer fra tropisk lavland behøver en temperatur på omtrent 25 grader Celsius for å være aktive nok. Kanskje er det bedre å plassere dem oppå kjøkkenbenken enn i en kald vinduspost. Plantene skal likevel stå lyst.

Muggsopper er en stadig trussel. På grunn av soppmidlenes store giftighet for mennesker, må bruk av slike frarådes. Om en likevel velger å gi plantene et bad i soppmiddel før potting, eller tilsetter soppmiddel til komposten, må bruksanvisningen følges til punkt og prikke.

Komposten kan med fordel dampes før bruk. Det er bare å pakke vått dreneringsmateriale (f.eks. potteskår) og fuktig kompost i en steikepose, og så steke ved 200 grader Celsius i et kvarters tid. Det vil ta livet av både insektegg og soppsporer. Husk også på å rengjøre tidligere brukte potter.

 

Trinn 4: Stell på noe lengre sikt

 

O, store fryd! De første røttene bryter fram. Planten er i tydelig vekst og settes lysere, om enn ikke i direkte sol. Plantevennen kan følge sitt gode hjerte og spandere mer vann og tilmed litt gjødning.

Husk at planten gradvis må vennes til sterkere sollys!

Svarte plastpotter tar opp mye varmestråling hvis de står uskjermet i et vindu. Det kan føre til sterk oppvarming og uttørking av komposten. Siden planter flest vil ha det fuktig og kjølig ved røttene, er dette uheldig. En mulighet er å pakke potten inn i tynn aluminiumsfolie. Dermed blir varmestrålene reflektert, og komposten ikke særlig mye varmere.

 

Trinn 5: Utveksle erfaringer

 

Mange medlemmer av NOF har årelang erfaring med å etablere importplanter. Har dere gode råd og forslag ?