Mini Cymbidium

Mini Cymbidium

Publisert av Anne Lise Nevøy den 03.08.18.

Foto: Anne-Britt Hetland

Cymbidium er blant de mest velkjente orkideene vi får kjøpt her hjemme. 

Dette er en slekt som består av ca. 50 arter spredd over store deler av det nordlige India, østover til Stillehavskysten og sør til Australia. Dermed finnes både varmt og kaldt voksende arter. Fjellområdene i Himalaya er hjemstedet for de fleste av forfedrene til de Cymbidium-  hybridene vi kjøper. Der vokser plantene under kjølige, lyse og fuktige forhold opp til 2700 meter over havet. Plantene forekommer dels som terrestriske,( det vil si at de vokser på bakken) og dels som epifyttiske. Disse vokser på trær, ofte i dype grenkløfter hvor humus samler seg. 

Cymbidium deles ofte inn i tre grupper, en såkalt standard og to miniatyr grupper:

1: storblomstrete arter og hybrider fra Himalaya. Disse har behov for en periode med kjølige netter for å kunne initiere blomster stengler.

2: småblomstrete som vokser terrestrisk, men som ikke har behov for de lave temperaturene mensom har behov for en forskjell på temperatur på ca 10 grader på dag/natt.

3: småblomstrete tropiske arter, som trenger middels temperaturer året rundt for å kunne blomstre.

                                                                                                          

 

 

 

Bildet øverst til venstre er en Cymbidium hybrid, C. devonianum x Maddi og er kjøpt på en av importene foreningen har gjennomført fra Karge orchideen. Planten har små bulber og blir ca. 30 cm. høy. Hybrider med C. devonianum i stamtreet er ofte småvokste med hengende blomsterklaser.

Bildet til høyre er en Cymbidium Sarah Jean" Ice Cascade" som ble kjøpt hos Ivens Orchids i St. Albans utenfor London for flere år siden. Dette gartneriet hadde Cymbidium som en av sine spesialiteter og var representert bl.a. på London Orchid show flere år. Dessverre er dette gartneriet nå nedlagt ( som så mange andre) på grunn av dårlig økonomi og manglende inntjening.

Sarah Jean er kanskje en av de fineste miniatyr cymbidiumene som finnes. Orkideen tåler varmere temperaturer og vil likevel blomstre godt.Hos meg får den middels lys og blir plassert i et vindu mot øst fra vår til høst. I år har også denne stått ute på terrassen, men i kjøligere vær, tas den inn i vinduet igjen. Om vinteren står den under lys i hagestua sammen med Cattleyaene.

Sarah Jean liker temperaturer ned mot 15 grader om natta og kan godt tåle opp til 25 grader på dagen. Ved høye temperaturer står enten dørene til hagestua oppe, eller jeg sørger for god ventilasjon fra ei lita vifte.


  

 

 

 

Bildet til venstre er av min Cymbidium Eichi. Dette er en hybrid som ble kjøpt ganske liten for 2-3 år siden. I fjor hadde den bare en blomsterstengel, mens i år belønner den stellet med tre stengler. 

I år har alle Cymbidiumene mine fått samme behandling som asiatene gir sine hageplanter, godt lys og god varme på terrassen.Det er tydelig at dette har de,som oss, satt stor pris på! 

Bildet under er av en Cymbidium Butterball. Dette er en hybrid som Marei Karge hadde med på sin utstilling på Chelsea flower show i London i mai. Det kan nevnes at Marei og hennes gartneri fikk en gullmedalje for sin utstilling i sin klasse på showet!! Se bilder av dette et annet sted  på hjemmesiden.

 

Litt mer om mini Cymbidium.

Standard Cymbidium er store og omfangsrike planter som krever stor plass for å utvikle seg. De lange blomsterskuddene med opptil 20 blomster pr. stengel, er godt kjent her i landet til bruk som avskårne blomster med flotte farger og lang holdbarhet.

Mini Cymbidium er selvsagt mindre i størrelse og en del hybrider kan nå fås kjøpt i enkelte planteutsalg her i landet. Selv om disse er forholdsvis små sammenlignet med standard størrelse, er dette kraftige planter med mye blader. Med rett dyrkning er det ikke uvanlig at planten utvikler 5-10 blomsterstengler, disse ofte hengende.

Alle gruppene trenger mye lys både sommer og vinter. Mini Cymbidium  vokser naturlig i kjølige områder med mye lys i India og Thailand i 1500 meters høyde. Som hobbydyrkere må vi prøve å etterlikne disse forholdene og se til at plantene får mye lys uten direkte sol.  Jeg har god erfaring med å sette plantene ut på terrassen i nordøstlig retning. Dermed unngår en direkte solvarme, noe som fort kan brenne bladene. Når plantene tas inn om høsten henges de under et par lysrør med hvitt lys, noe som gir høy Kelvin og etterlikner det naturlige lyset. De får ca. 10 timers "dagslys" og 14 timer natt. 

Temperatur er en kritisk faktor for å få et godt resultat, det vil si en kraftig og sunn plante med flere blomsterstengler. Plantens størrelse og hvor mange bulber den har utviklet har også stor betydning. Bulbene trenger et års modningstid før de er blomsterdyktige og hver bulbe gir næring bare en gang til hver av blomsterstenglene. Senere fungerer den som et ekstra næringslager for andre bulber.

Mens standard typene settes ut på terrassen tidlig vår, ved ca. 10 grader, har jeg god erfaring med å sette mini orkideene ut i mai når temperaturene er ca. 15 grader om natta.  Gjerne under tak for å unngå kaldt regnvann. Mini Cymbidium tas inn på høsten når nattetemperaturene faller, ved ca. 13-15 grader.

Det er viktig å tilpasse vann og gjødselmengde etter plantens vekst og etter hvilken temperatur den vokser under. Ved lave temperaturer er det vanligvis liten vekst og lite fordamping fra bladene. For mye vann under disse forholdene kan ofte føre til råte. Når temperaturene stiger og orkideen kommer i god vekst, er dette start tidspunktet til å begynne å gjødsle den.

Selv om disse minatyrene er små i forhold til sine slektninger, har planten mye blader og kraftige røtter.

De trenger derfor mer gjødsel enn mange andre orkideer. Igjen er det vekstforholdene som er bestemmende for mengde gjødsel. Er det varmt gir en oftere vann og gjødsel. Jeg har god erfaring med å veksle på å gi rent vann, gjerne oppsamlet regnvann, og gjødselvann annenhver gang i vekstperioden på sommeren. 

Gjødselen er balansert, det vil si at den består av like deler Natrium-Fosfor og Kalium. En gjødsel med høyere innhold av Fosfor kan gis fra juli til september for å fremme blomstringen. Når høsten kommer, fortsetter en å gjødsle ca. hver andre uke. På vinterstid skal orkideene holdes lett fuktige og gjødsles en gang i måneden. 

Cymbidium vil ikke blomstre hvis de har stått for varmt eller hvis de har fått for lite lys. De blomstrer bare en gang pr. år og blomstene varer ofte i mer enn 6 uker. Så snart stengelen er avblomstret , anbefales det å kutte denne helt ned til blomsterstammen. For å initiere til ny blomstring, er det helt avgjørende at planten får kjølige netter gjennom vår og sommer månedene. Som i resten av landet, kan angrep av snegler være et stort problem.

Et lite tips: for å unngå dette, sett mini Cymbidiumen i isoporkasser eller heng dem opp i ampler. Det kan se ut som om snegler ikke kan " krype" over isopor :) 

Mini Cymbidium har også store og kraftige røtter som trenger dype store potter for å kunne utvikle seg. Et vekstmedium bestående av biter av grov furubark som kan holde på fuktighet blandet med litt Spagnum mose og kullbiter kan være en god  løsning. Dette har jeg selv god erfaring med.  

 

 

Kilder: Vesla Vetlesen,Orkideer for hjemmedyrking,Landbruksforlaget.

Ivens Orchids Ltd.