Mine erfaringer med stell av Cattleya og Paphioped

Mine erfaringer med stell av Cattleya og Paphioped

Publisert av Anne Lise Nevøy den 20.01.21.

Thorstein, et av våre medlemmer, ba om råd til stell av Cattleya og Paphiopedilum. Han hadde prøvd flere ganger, og var i ferd med å gi opp. 

Selv om det er mange måter å få disse orkideene til å trives på, gir jeg her en liten oppskrift basert på mine erfaringer. Jeg vil også henvise til artikkelen om Cattleya, skrevet av Steinar S. Myhre.
Mine CATTLEYA er blitt mye finere etter at jeg tok i bruk denne oppskriften:

LYS:

Alle Cattleya trenger mye lys, riktignok ikke så mye lys som Vanda, men de liker veldig godt litt tilleggslys om vinteren.

Jeg har derfor kjøpt  oppheng med 2 lysrør på ca 36 watt hver og de henger 20 cm over plantene.Disse er kjøpt på Jula eller COOP En kan også kjøpe LED lys hos www.gartnerbutikken.no  Medlemmer får da 20 % avslag på varene!
Det viktigste med disse rørene er at de har høy Kelvin, det vil si at de har HVITT lys. Dette fremmer blomstring. Lyset står på ca. 12 timer året rundt i hagestua.
Jeg har mange planter og derfor mange oppheng!

FUKTIGHET: 
Cattleya skal vannes grundig for så og tørkes helt ut. Dette kjenner du ved at potta er lett. 

Etter vanning setter jeg de fleste av mine orkideer på fuktig oasis, bereknet for avskårne blomster. Disse blir etterfylt med vann, slik at de hele tida holdes fuktige. Dette bidrar til høyere luft fuktighet rundt plantene. 

GJØDSEL:
Jeg gjødsler mine orkideer med balansert gjødsel, dvs. 20-20-20 .Dersom orkideene står i et vekstmedium bestående av bark og kokkus, tilsetter jeg litt Nitrogen av og til. Ellers gjødsler jeg bare dagen etter vanning, når plantene er fuktige. Ellers kan røttene lett bli brent.

Jeg gir orkideene mine hviletid om vinteren, de får INGEN gjødsel i november, desember og litt ut i januar. Da blir dagene litt lengre og ny vekstsesong kan starte. Jeg bruker gjødselen som Norsk Orkideforening selger til medlemmene.

TEMPERATUR:

Cattleya får hos med temperaturer mellom 18 grader på vinterstid til 22-24 grader resten av året. Blir det for varmt i hagestua, setter jeg døra opp og setter på ei god vifte. 

PAPHIOPEDILUM:

LYS:
Paph. trenger ikke så mye lys som Cattleya, men liker nok litt ekstra lys fra lysrør midt på vinteren.OBS: sjekk bladene på plantene, er bladene marmorerte , har planten ofte behov for mer lys. Mørkegrønne, tynne blader indikerer behov for mindre lys. Tips: les deg opp om de forskjellige artenes behov for temperatur. Det vil si , er de cool-medium eller hot?

FUKTIGHET:
Skal holdes jevnt  fuktige.Fuktig oasis bidrar til at røttene søker etter fuktighet ned mot oasisen og bidrar til å holde fuktiheten oppe rundt planten.

GJØDSEL
Litt mindre enn til Cattleya. Samme hvileperiode. Blander ut litt dolomittkalk i et glass med vann-rister godt og blander dette i mer vann før det gis i stedet for gjødselvann, ca annenhver måned. Obs. dagen etter vanning, slik at røttene ikke svis.

TEMPERATUR.
Her er det avgjørende at en vet om det er en kjøligvoksende- middelstempert- eller varmtvoksende plante. Når en kjøper hybrider, er det lurt å kjenne til "foreldrene" til planten og hvilke arter denne består av.

Håper dette er til litt hjelp.