Min favorittslekt Cattleya

Min favorittslekt Cattleya

Publisert av Anne Lise Nevøy den 13.03.21.
Min favorittslekt Cattleya

Av Steinar Samsing Myhre


Etter hvert har jeg erfart at slekten Cattleya er en av de slektene som passer best til mine forhold. Jeg dyrker mine orkideer i veksthus om sommeren , noe som lett fører til at det blir store temperatur forskjeller mellom dag og natt. Dette liker f. eks. Phalanopsis svært dårlig.

Mine forhold:
Jeg bor rett utenfor Oslo og her er det ofte full norsk vinter fra medio november og ut mars med nattetemperaturer ned mot 25 minusgrader.
Å varme opp et drivhus for en forholdsvis liten orkidesamling gjennom disse månedene gir ikke bare høye strømutgifter, men er meget risikofylt. Blir det strømbrudd noen timer om vinteren vil jeg ganske raskt miste hele min orkide samling. Derfor har jeg plantene i kjelleren om vinteren.
Dette innebærer at plantene må omstille seg til nye forhold to ganger pr. år.
Etter at de er flyttet ut i drivhuset i slutten av mars , og i oktober da de blir flyttet tilbake til kjelleren. Dette er ingen ideell løsning, men da får mine planter i hvertfall de beste lys- og vekstforhold i vekstsesongen om sommeren. Cattleya ser ut til å klare flyttingene mellom kjeller og drivhus godt.


Cattleya labiata
Om lys.
Gjennom deler av juni og juli blir dag lengden opp mot 23 timer. Mange av mine orkideer vokser ikke bra ved så lange dag lengder. I slutten av juli blir natten igjen merkbart lengre, og orkideene viser bedre vekst. I kjelleren om vinteren bruker jeg natrium høytrykks lamper og senker dag lengden helt ned mot 11 timer pr døgn i deler av desember og januar. Slik gir jeg plantene variasjon i dag lengden i løpet av et år som de også får i naturen. Jeg har ikke forstått hensikten med å gi lange dag lengder ved bruk av kunst lys mens plantene allikevel er inn i sin hvileperiode( les: stressperiode). I sitt naturlige miljø har de kortere dager fra høstjevndøgn til vårjevndøgn. Mange Cattleyaer vil ikke danne blomsteranlegg ved dag lengder lengre enn 12 timer!


          
Cattleya skinnerii


Arter og hybrider.
Som så mange andre var det på en reise til Madeira for omtrent 30 år siden at min interesse for orkidedyrkning ble vekket gjennom oppdagelsen av Cymbidium, og jeg har omtrent 15 planter med  Cymbidium. Fra november gir disse plantene flotte blomsterstilker gjennom hele vinteren som gir flotte oppmerksomheter ved festlige anledninger!
Jeg er mest interessert i arter av Cattleya, men jeg har også noen hybrider. Dette gir meg tilnærmet kontinuerlig blomstrende cattleyaer nærmest gjennom hele året. Når de blomstrer blir de plassert i min stue.

April,mai og juni.
Etter at plantene er satt i drivhuset i slutten av mars gir jeg Cattleya skinneri tilnærmet direkte sollys 3 timer pr dag. Nattetemperaturen kan falle ned mot 14 grader, og dagtemperaturen kan gå opp mot 28 grader når det er sol .I gråvær vil forskjellene på natt-og dagtemperaturer være liten og ligge på rundt 18-20 grader som konstant temperatur. Veksten av nye skudd starter ganske raskt hos C. S skinneri som da har hatt en hvileperiode helt fra november .Etter at nye skudd har begynt å vokse kommer også blomsterstilkene på fjorårets bulber, og C. S skinneri blomstrer vanligvis godt ute i mai måned. I løpet av april, mai og juni blomstrer også C. L luteola, C.araguainses og en av mine favoritt-hybrider: C.Queen Sirikit.