Cattleya

Cattleya

Publisert av Anne Lise Nevøy den 01.04.18. Oppdatert 20.01.21.

Cattleya

Artikkelen er hentet fra AOS sine hjemmesider, se kildeanvisning.

Uttales KAT-lee-ah

 

 

Cattleya er blant de mest populære orkideer som finnes.  Deres kultur er ofte brukt som grunnlag for sammenligning med andre typer orkideer.  Cattleya og deres relaterte hybrider kommer i mange farger, former og størrelser.  Kultur varierer bare litt blant de fleste av disse.  Dette arket er en generell veiledning til grunnleggende Cattleya kultur.  Som mange andre dyrkede orkideer,er cattleya epifytter eller luft planter.  De har utviklet vannlagrings organer, kalt pseudobulber, og har store, kjøttfulle røtter dekket med en svampete, vann-fylt velamen.  De er vant til å være tørre på røttene mellom hver vanning, og bør derfor plantes i  grovt vekstmedium.

 

 Lys er den viktigste faktoren i voksende og blomstrende cattleyaer enten i et drivhus eller i hjemmet. Godt lys- til litt sol bør gis til plantene, uten direkte sol midt på dagen.  Dette betyr en øst, skygge sør (en lett gardin foran vinduet) eller vest vindu i hjemmet, og 50 til 70 prosent full sol i et drivhus (3000 til 5000 fot-lys).  Bladene bør være et medium grønn farge, pseudobulbene oppreist  slik at de ikke krever støtte.

 

 Temperaturen bør være 55 til 60 F om natten og 70-85 Fi løpet av dagen.  Frøplanter bør ha nattetemperaturer fem til ti grader høyere.  En 5-10 grader C mellom dag og natt er anbefalt, spesielt for modne planter.  Høyere dag temperaturer kan tolereres (opp til 95 F, hvis det er god tilgang på fuktighet, luftsirkulasjon og skyggelegging.

 

 Vann bør være anordnet på to måter:  vanning i potten og i luften som fuktighet.  Vanning i potten er diktert av mange kriterier:  størrelse og type vekstmedium,  temperatur, lys, etc. Fullvoksne cattleyaer trenger å tørke grundig før  de blir vannet igjen.  Frøplanter trenger mer konstant fuktighet. Ved å sammenligne vekten på en tørr potte av samme størrelse og type blanding med en potte som er nettopp vannet, kan en  få en indikasjon på om en plante trenger vann.  Hvis du er i tvil, er det best å vente en dag eller to før vanning.  Planter i aktiv vekst trenger mer vann enn planter som hviler.  Vann under 50 F kan skade plantene og bladene kan få stygge flekker.

 

 Fuktighet bør være 50 til 80 prosent for cattleyaer . Dette kan gis i hjemmet ved å plassere plantene på potter av grus eller lecakuler delvis fylt med vann, slik at plantene ikke har røttene direkte i vannet.  Luft bør alltid være i bevegelse rundt plantene for å hindre sopp- eller bakteriesykdommer Spesielt hvis luftfuktigheten er høy eller det er kjølige temperaturer i drivhuset, kan fuktigheten bidra til råte.

 

 Gjødsle regelmessig.  I furu bark,  blir en høy en høy-nitrogen (eksempel 30-10-10) formulering, eller en tilsvarende andel, ofte brukt.  Ellers bruker en balansert gjødsel.  Når planten  er i aktiv vekst, trenger den gjødsel minst annenhver uke, og når de ikke  er aktivt voksende, en gang i måneden.  Gjødsel kan også brukes med hver vanning på en fjerdedel den anbefalte fortynning.  Grundig skylling med rent vann hver måned anbefales for å hindre opphoping av gjødsel salter.

 

Ompotting er nødvendig når luftrøttene på plantene stikker ut over kanten av potten eller vekst mediet begynner å brytes ned  (vanligvis etter to til tre år).  Det er best å  potte om like før nye røtter spirer  etter blomstring eller i løpet av våren.  Modne cattleyaer  er vanligvis puttet i grovere vekstmedium enn det som brukes til frøplanter.  Inntil en plante har minst seks modne pseudobulber,bør den generelt settes inn i en større potte og ikke deles.  Ved å dele en plante, blir 3-5 pseudobulbs per enkeltplante nødvendig.  Velg en potte som vil gi rom for om lag to år med vekst før det er behov for skifte av potten . Plant orkideen mot den ene siden av potten og kutt av eventuelle døde røtter. Fyll potten med  vekst medium, fordel godt rundt røttene. Hold planten fuktig, skyggefull og tørr ved røttene til ny rotvekst er sett.

 

 

 American Orchid Society på Fairchild Tropical Botanic Garden | 10901 Old Cutler Road | Coral Gables, FL 33156

 Telefon: (305) 740.2010

 Fax: (305) 740.2011

 E-post: TheAOS@aos.org

 

 © 2014 American Orchid Society

Fritt oversatt.