Paphiopedilum godfroyae.

 

Denne orkideen minner om vår hjemlige fruesko, men har en kremgul farge. Sepaler og petaler er dekket av små flekker. Blomsten har en form som er lett avrundet.

Bladene er vakkert marmorerte og er lett purpurrøde på undersiden.

 

Denne orkideen er i nær slekt med P. bellatulum , P. niveum og P. concolor og kommer fra de tropiske delene av Asia, fra India i sør til Ny Guinea og Filippinene.

 

Paphiopedilum godfroya er en forholsvis liten plante med tynne røtter. Den egner seg bra for stuekultur, men den som andre orkideer,liker seg best i et miljø med høy luft fuktighet.Den trenger et lett fuktig vekstmedium og liker seg

godt plassert på en fuktig oasis. Den holdes lyst og varmt, med vinterminimum på 16-18 grader.

 

Voksemåten er sympodial, dvs. at nye blad rosetter vokser opp ved siden av de gamle.

En blad rosett blomstrer bare en gang. Planten trenger ingen hvileperiode for å kunne blomstre fra de nye utviklede skuddene.

 

Paphiopedilum er i likhet med Phragmipedium en av de mest trua orkidearter i verden. Mennesker på jakt etter de attraktive plantene har gjort seg skyldig i at artene er i ferd med å forsvinne i naturen. Etter mye arbeid med å formere disse orkideene på laboratorier verden rundt, har det heldigvis vært mulig å kjøpe småplanter  som er kunstig formert. Ønsker en å importere disse artene settes det  likevel store krav til at plantene er sunne og at landet de eksporteres fra har gitt sin godkjenning (cites).

 

Paphiopedilum bellatulum

Paphiopedilum concolor

Månedens orkide for oktober:

 

Paphilopedilum godfroya

Copyright@orkideer.no