TIPS FOR NYBEGYNNERE.

 

Tips av Anne Lise.

 

1. Kjøp en orkide som ser frisk ut. Med dette menes:

    Blader som er spenstige, friskt grønne i fargen og som ikke har tegn på sopp, råte eller utøy.

Et godt utviklet rotnett, uten råte. Fargen på røtter og luftrøtter vil ofte variere i forhold til hvor  tørr planten er og hvor stort behovet for fuktigheten er.

Fargen vil kunne variere fra friskt grønn, sølvfarget (velamen)til tørre og  mørkt grønne. Røttene skal ikke være brune.

Blomsteranlegg og blomster skal være friske og kraftige. De skal IKKE være dekket av et pudderfarget belegg.

 

2. Dersom planten ikke er navngitt, spør butikken eller gartneriet etter navnet på planten. Ofte er orkideen en hybrid, men alle opplysninger er viktige  for å kunne søke kunnskap om hvilken kultur den enkelte planten har behov for.

 

3. Kjenn etter vekta på planten .Løft på potten.

    Kjennes den lett ut og virker tørr, må den vannes før du setter den i potteskjuler. Er den derimot tung, vent med vanning.

 

Faktorer som er viktige for å lykkes med en orkide:

 

Plassering:

Orkideer skal helst stå lyst og luftig, men ikke i direkte sol. Et vest og østvendt vindu vil være bra og om vinteren kan de plasseres i et vindu mot sør. Direkte sollys tidlig vår og sommer vil kunne brenne bladene.Det er lurt å skygge for den brennende solen med et tynt solgardin.

De fleste dyrkede arter vokser oppe i trekronene, hvor de får mye bevegelse og luft. Dette kan en etterlikne ved å lufte godt på varme dager, men plantene liker ikke trekk!

 

Vann og fuktighet:

De aller fleste orkideer vannes med kalkfritt vann. Regnvann kan samles i et spann og settes inn i stuetemperatur før vanning.Når potten kjennes lett ut, vannes den godt, slik at vekstmediumet er skikkelig vått. Et  alternativ kan være å la potten stå noen minutter i bøtta og deretter renne godt av seg. Unngå vann direkte på røttene etter vanning. Vær oppmerksom på at ved å bruke den siste metoden, vil lus, skjoldlus og annet utøy lett kunne spres over til plantene.

Avslått vann fra springen kan også brukes. Kommunalt vann er som regel tilsatt små mengder klor for desinfisering, og dette brukt over lengre tid vil kunne føre til mistrivsel hos plantene.

Det er mange måter å lykkes på med en orkide. Mange eiere av f.eks. Phalanopsis har flotte planter som de vanner med et «eggeglass» vann en gang pr. uke. Andre har andre oppskrifter. Det er det som gjør orkidedyrking så spennende!

Tropiske orkideer vokser for det meste i regnskog eller på steder med høy luftfuktighet.Dette må vi prøve å etterlikne i vårt tørre stuemiljø. En får høyere luftfuktighet rundt planten ved  f.eks. å  sette den på et lag med fuktige lecakuler. Vann- nivået må da være under nivået på røttene for å unngå råte. Enkelte arter, som Paphiopedilum og Phalanopsis,  lever i mørke og konstant fuktige regnskoger og kan gjerne settes på oasis som holdes fuktig.

Orkideer liker godt å bli dusjet en gang om dagen.Helst med en dusjflaske som  kun har en lett brus. Pass på at det ikke samler seg vann i bladfestene, dette vil føre til råte! Jeg har, med god virkning,  brukt avispapir til å trekke opp overflødig vann i bladfestene.

Unngå å dusje direkte på blomstene, de kan få stygge flekker og bli skadet.

Visne , brune bladspisser eller blader som krøller seg,  kan være tegn på at plantene har for tørr luft. Unngå å plassere plantene rett over varmekilder som elektriske ovner eller radiatorer.

Vann ikke i direkte sollys og helst om formiddagen, mens det er høyest temperatur. Dersom du er usikker på om orkideen trenger vann, vent en dag. Det er bedre med litt for lite enn for mye vann.

 

Gjødsel:

Orkideer trenger mindre næring enn andre planter. Vanlig plantegjødsel blir altfor sterk. Denne kan selvfølgelig brukes, men i en mye svakere konsentrasjon. Det aller beste er å kjøpe en spesialgjødsel for orkideer, en balansert gjødsel 20-20-20. Dette betyr at det er like deler Nitrogen-Fosfor og Kalium. Hvor mye og hvor ofte orkideen skal gjødsles varierer. Min erfaring er å ha LITT gjødsel i vannet ved hver vanning i vekstsesongen. Hver 5. vanning lar en rent, avslått regnvann skylle gjennom potta. Dette gjør en  for å skylle bort kalksalter som kan danne seg i vekstmediumet etter gjødsling, fordi saltene kan skade plante-røttene.

På vinterstid gjødsles det lite, det gis gjødsel kun til de orkideene som har blomstringstid på denne tida av året.Mange orkideer har «hviletid» om vinteren.

 

Temperatur.

Avhengig av hvor i verden orkideene vokser, deles de inn i kalde-medium eller varme typer. Cymbidium og noen arter Coelogyne kan plasseres kaldt ute om sommeren. De kan stå ute helt til frosten nærmer seg. Paphiopedilum og Phalanopsis liker middels temperaturer. De trives derfor godt   i stuene våre. Vanda er store orkideer som har sitt voksested i Asia  med temperaturer på 30 grader på dagtid. De fleste av disse artene har behov for tilleggslys og ekstra varme og fuktighet. Felles for dem alle er at de foretrekker 5-10 grader lavere temperaturer om natta.

De fleste orkideene trives godt ved 17-25 grader.Det arbeides stadig med å utvikle de beste egenskapene fra de forskjellige artene. Mange hybrider har nå fått høyere tåleransegrenser for lys, varme og sykdomsangrep. Dette resulterer i, at dersom den får rett stell,  kan blomstre og trives i lang tid!

 

Copyright@orkideer.no