CATTLEYA.

 

I begynnelsen av 1800 tallet, nærmere bestemt i 1818, fikk engelskmannen  og hobbygartneren  C William Cattley en levering tropiske planter fra Brasil.

 

Emballasjen var merkelig stiv og besto av en « plante» bestående av en tørr stamme med innskrumpet bulber og store blader.

Han tok vare på «emballasjen» plantet og vannet den og planten  livnet til og trivdes. Etter en tid,først i 1824, dannet det seg blomsteranlegg som igjen utviklet de første knoppene.  Stor var Cattleys forundring da blomstene sprang ut. Vakre , store, rosa blomster med en intens farget, trompet-formet leppe.

 

Orkideen ble videresendt til den eminente orchiodologist ( ! ) dr. John Lindley. Han beskrev planten, og til ære for finneren fikk orkideen slektsnavnet ( artsnavn)  Cattleya labiata autumnalis ,etter personen som først oppdaget den.

 

Navnet på en orkide består flere  ord, først slektsnavnet og deretter beskrivende ord –her labiata autumnalis.

Leppen var veldig framtredende hos denne typen orkide, derfor labiata. Beskrivelsen autumnalis fordi

planten var funnet om høsten.

 

Det finnes etterhvert mange farge variasjoner av Cattleya labiata, feks. en hvit variant som blir beskrevet som Cattleya labiata var.alba.

I mange år var dette eksemplaret det eneste kjente bevis på artens eksistens inntil 1842, hvor en kjent botaniker, Hartweg, fant planten i Ecuador og fikk levende planter sendt hjem til England.

 

Cattleya labiata er meget vakker og har 2-3 store blomster. De er ofte 10-15 cm i diameter. Blomstene har oftest lavendelfargede petaler/ sepaler med en stor mørkerød leppe. Den dufter en søt, krydder liknende lukt.

 

Blomstringen inntreffer normalt i oktober og blomstringen varer i ca 1 mnd.

Planten starter å vokse i februar/mars og skal ha rikelig vann og næring. Det er viktig at planten er nesten tørr mellom hver vanning. De nye skuddene modnes etterhvert og i juli/august får planten merke at dagene blir kortere. Et råd kan være å ikke gi orkideene tillegslys denne perioden. Dagslengden initierer nemlig knoppdannelse. Blomsterstengelen starter å vokse i august/september for senere å blomstre i oktober. Når planten er avblomstret skal den gå i hvile, dvs. den skal vannes mindre og en kan redusere mengden gjødsel.

 

Les mer om Cattleya her:

 

 

 

 

Copyright@orkideer.no