Ionopsis utricularioides.

 

Denne orkideen  er en miniatyr som vokser i subtropiske og tropiske strøk i deler av Amerika og Vestindia.

Den er epifyttisk, og vokser under store trekroner i den fuktige skogen.

 

Ioniopsis utricularioides kjennetegnes ved sine små, flate og blomster  og har klare likhetstrekk med sine andre medlemmer i Oncidium alliansen. Navnet på orkideen har den fått av sitt utseende, blomstene likner fioler og har ofte hvite eller rosa blomster med fiolette sjatteringer. Ion betyr fiolett og opsis betyr utseende.

 

Orkideen har meget korte, små pseudobulber som er skjult ved bunnen av bladene. Ut fra bladfestene vokser lange, tynne blomsterstengler som etterhvert blir dekket av et vell av små blomster. Blomstene har lang holdbarhet og planten blomstrer gjerne flere ganger i året.

 

Når det gjelder krav til temperatur liker den nok et varmt miljø men den tilpasser seg også middels temperaturer f. eks.

stuetemperatur. Det er viktig at gradene ikke kommer under pluss 15 om natta.

 

Erfaringsmessig liker Ionopsis seg godt montert på en klosse av tre eller kork, festet på litt fuktig mose. Dette er en miniatyr som bør fuktes minst en gang pr. dag.

 

Gjødsles med balansert gjødsel (20-20-20) i vekstperioden.

 

Orkideen kan godt trives i et vindu , men den må skjermes mot direkte sol. På vinterstid trenger den alt det lyset den kan få, gjerne fra lyset i et sørvendt vindu. Ellers i året trives den godt i et øst eller vestvendt vindu.

 

 

 

 

Bilde: Dr. Giuseppe MAZZA

Bilde: backyardnature.net/yucatan

Copyright@orkideer.no