Litt om orkideen Calanthe

 

Av: Anne Lise

 

Denne måneden fokuserer vi på en riktblomstrende orkide som stadig produserer nye blomster, og er i blomst flere uker. Den er meget egnet til å vokse på et lyst sted  inne i stua!

 

På en ekspedisjon i Australia i 1821 oppdaget og identifiserte Robert Brown en orkide som  fikk navnet Calanthe. Navnet kommer fra gresk , kalos betyr vakker og anthos som betyr blomst.

 

Det er ca. 150 arter som vokser som jordorkideer ute i naturen, bare en håndfull av disse dyrkes. De fleste av disse orkideene har sin vokseplass i Asia, Australia og noen få  arter er også funnet i sentral Afrika.(1)

 

Av ulike grunner kan det se ut som om denne orkideen ikke er så mye dyrket av våre medlemmer. Kan det være at den er lite kjent eller at de som dyrker den, dyrker den som hageplante?

 

Det er faktisk to typer Calanthe, de som vokser utendørs  i sommerhalvåret  og som beholder bladene over vinteren, og de som er løvfellende  og som egner seg best for stuekultur.

 Kulturen er naturlig nok helt forskjellig for de to typene.

 

De løvfellende typene, som f.eks. C. vestita er krysset med andre arter og hybrider , mye pga. blomstens farger.  C. Baron Schrøder C. Corbiere er flotte eksempler på dette.

 

Ulike sorter av Calanthe  har vært i min samling i flere år. De står ved et stort vindu som vender nord-vest, og de blomstrer villig fra sommer og til sen høst.

 

Blomstene, som er mange og kan være 3-5 cm. i diameter, dannes etterhvert på en stengel som er i kontinuerlig vekst.Ofte kommer 2-3 blomsterstengler på hver stilk. Det er ikke uvanlig at planten kan bli 60-70 cm. høy.Fargene kan variere fra hvit/rosa til mer gylne farger, alt etter hvilke gener den har fått. Bladene er store og tynne. Disse samler mye lys som er et ledd  i  photosyntesen,  slik at planten kan nyttiggjøre seg energi til vekst og blomstring.

 

Om høsten, gjerne mens planten ennå står i blomst, begynner bladene å bli gule og tørker  inn. Dette er et tydelig tegn på at den har behov for hvile. Planten som gjennom våren var i aktiv vekst , har gjennom sommeren fått  rikelig med gjødsel og vann. Dette må nå reduseres til et minimum. Ofte står blomsterstilken frisk og fin og må nesten tvinges til hvile.

 

Selv har jeg prøvd ut to forskjellige måter for hvile. Litteraturen beskriver ofte å ta planten ut av potta og legge orkideen kjølig og tørt over vinteren, gjerne helt ned til 12 grader.

 

Tidlig på våren plantes den i nytt vekstmedium og settes et sted med  høyere temperatur . Calanthe er som nevnt en jordorkide og selv har jeg god erfaring med å bruke en blanding med vanlig jord, sphagnum mose og furubark.

 

Det har også skjedd at planten rett og slett er blitt glemt og først fått min oppmerksomhet pga nye skudd på våren. Dersom planten ikke er så stor, har den stått i samme vekstmediumet nok et år. Den har i tillegg til vanlig vanning og gjødsling med en balansert gjødsel ( 20-20-20) fått litt ekstra tilførsel av nitrogen for å fremme veksten.

Min erfaring tilsier derfor at resultatet kan bli bra enten man velger å la den overvintre i potta eller  lar den ligge helt tørr!

 

En Calanthe eller to i samlingen vil gi stor glede. Det viktigste for et godt resultat, er å la planten hvile absolutt tørt over vinteren.

Lykke til.

 

Trykk her for bilder av Calanthe

 

Kilder:

1. Orchids, care and cultivation (1993), Leroy-Terquem & Parisot. Cassell Illustrated Octopus Publishing Grp.

 

 

Copyright@orkideer.no