Angraecum Crestwood

 

Angraecum Crestwood tilhører en slekt på ca 200 arter. De fleste har sitt naturlige voksested i Afrika og Madagaskar.

Slekten går ofte under benevnelsen "angrakoid " eller Afrika-orkideer.

 

Denne orkideen er en såkalt multihybrid som er krysset på denne måten:

Angraecum sesquipidale  X Angraecum eburne, blir primærhybriden Aerangis Veitcii.

Angraecum Veitcii er igjen krysset med Aerangis sesuipidale som blir Aerangis Crestwood.

 

Denne orkideen er i slekt med Vanda, noe som også vises bl.a. i den monopodiale voksemåten, dvs. at  bladene vokser i to rader fra stengelen. Dette er en plante som er kraftig og som kan bli opptil 60 cm høy.

Blomsterstenglene kommer fra basis av utvokste blad  og bærer  store, hvite blomster ofte blandet med litt grønt. Blomstene er  voks aktige, duftende og kan bli 10-12 cm store. Karakteristisk for blomsten er den lange sporen, som er et hjelpemiddel for at insekter skal kunne pollinere orkideen.

 

Kultur:

Det er viktig å ha kjennskap til hvilke forhold arten(e) vokser under. Angraecum Crestwood er som nevnt en hybrid, og «foreldrenes voksemåte» vil selvsagt være bestemmende for hvordan hybriden skal stelles.

 

Min Angraecum Crestwood er en stor plante som er plantet i ei stor potte med  et vekstmedium bestående av grove kullbiter, bark, kokos og litt perlite. Røttene bør forstyrres minst mulig. Denne planten er flere år og har begynt å produsere røtter langs stengelen. Skade på disse kan resultere i at planten blir satt tilbake, med sterkt redusert blomstring.

 

Om sommeren står den skyggefylt og varmt, med god ventilasjon. Gjerne med et besøk utendørs, hengende under et tre. Tas inn ved 16.grader C.  Gjødsel og vanning tilpasses temperaturen.

 

På vinterstid plasseres planten inn i et sørvendt vindu og den får det lyset som til enhver tid finnes. Vanningen reduseres og potten tørkes ut mellom hver vanning. Den får en dusj med lunket regnvann rett som det er. Dette året vil jeg også forsøke å sette den under et par lysrør for å se om dette kan gi flere blomster.

 

Dersom du har lyst til å lese mer om disse spennende afrikanske orkideene, har nå medlemsbladet vårt, ORKIDEER, artikler om denne slekten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright@orkideer.no